China Info logo

Menu: vluchten

cartoon 'vluchten'

Vluchten kan paniek betekenen, een goed heenkomen zoeken, wegrennen, misschien naar een schuilplaats dichtbij (om dan over te gaan in 'je stil houden') of verder weg, over de heuvels naar een andere wereld. Vluchten is niet hetzelfde als 'je stil houden'. Vluchten is actie, is beweging, 'je stil houden' is passief.

Dieren vluchten ook. De ene soort heeft het vluchten sterker in zich dan de andere. Kleine vogels, hazen, konijnen vluchten bij het minste teken van onraad; olifanten, nijlpaarden en krokodillen zult u het niet snel zien doen.

Mensen hebben een flinke portie van die vluchtneiging ingebouwd. Vluchten mensen vaak, dan doet het aan lafheid denken.

Een meer symbolische zin van vluchten is: bij moeilijkheden je uit de voeten maken. Maar zoals een dier kan vluchten over de heuvels heen, weg uit het gezichtsveld, zo kunnen ook mensen vluchten naar een andere wereld, de wereld waarin gevaren niet zo herkenbaar zijn, waarin je je even veilig kunt voelen, waarin de anderen je ook niet direct volgen: de wereld van drank of drugs, elke soort verslaving, te veel roken of het vluchten in het werk zelf, als een workaholic.

Op zichzelf is vluchten een gezonde reactie op gevaar. Talloze dieren hebben zich het leven gered door niet af te wachten maar te rennen voor hun leven.

Voor 'je stil houden', 'je groter maken', 'vechten' en 'vluchten' als reactie op gevoelens van angst en onzekerheid hebben we geen andere mensen nodig. Er zijn drie andere mogelijkheden waar andere mensen wel een rol bij spelen, namelijk het 'teruggaan naar de groep', 'afstand houden' en 'pleasing'.

Ga verder naar 'terug naar de groep'

Je stil houden Je groter maken Vechten Vluchten
cartoon 'je stil houden' cartoon 'je groter maken' cartoon 'vechten' cartoon 'vluchten'
Terug naar de groep Afstand houden Pleasing
cartoon 'terug naar de groep' cartoon 'pleasing'